Liefhebbers van sterke kazen kunnen hun favoriete kost ook in deze hamburger met blauwe kaas kwijt! Vorm op een eenvoudige manier een ordinaire hamburger om tot een statige hap door een plakje blauwe kaas. Of je nu een liefhebber bent van blauwschimmelkazen zoals Selles-sur-cher of blauwaderkazen zoals Roquefort, maakt niet uit, beide soorten lenen zich prima als hamburgervullingen.
Zin om je hamburger een lokale toets te geven? Kies dan voor kwaliteitsvol Belgisch rundvlees en een plakje Grevenbroecker uit Achel, in Limburg. Smakelijk!
Ben je geen grote fan van sterkere kazen? Cheddar kaas is zachter van smaak en past ook perfect op een hamburger. Hier vind je het recept.
Hamburgers met blauwe kaas
Ingrediënten
- 700 gram rundergehakt
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel peper Gebruik vers gemalen peper van de molen!
- 60 gram blauwe kaas Naar keuze: Grevenbroecker, Roquefort, Stilton ...
- 3 eetlepels olie
- 4 hamburgerbroodjes
- 1 krop sla
- 2 tomaten
Instructies
- Meng het zout en verse peper van de molen door het fijngehakte rundvlees in een ruime kom.
- Verdeel het vlees in 4 gelijke porties. Rol grote bouletten van het gehakt. Zorg dat je het vlees niet te stevig samendrukt.
- Maak in de ballen een opening en vul het gat met een stukje blauwe kaas. Vul daarna het gat terug mooi op, zodat de kaas helemaal omringd is door vlees. Hou wat kaas apart om de burger later mee te garneren.
- Duw tenslotte de ballen plat tot een hamburger.
- Verhit een braadpan of grillpan op een matig tot hoog vuur. Bestrijk de burgers met een beetje olie en bak of grill ze in de pan. Doe dit aan elke zijde zo’n 4-5 minuten. Grill je de hamburgers, volg dan de voorgeschreven bakwijze van je pan.
- Bak de hamburgers met blauwe kaas tot ze mooi bruin en helemaal gaar zijn. Het geeft niet als er wat kaas ontsnapt.
- Bestrijk de broodjes met wat olie en verhit ze kort even in de oven.
- Maak nu je burgers. Leg de hamburgers op de broodjes. Leg de kaas die je apart gehouden hebt op de burgers en werk af met de uiringen, sla en schijfjes tomaat.
Deze hamburgers zijn lekker met alle soorten blauwe kaas. Probeer het zeker eens met de Limburgse Grevenbroecker. Ook lekker: Roquefort, Bleu d’Auvergne, Danablu. Geef je burger met blauwe kaas een Italiaanse toets met Gorgonzola, of steek het Kanaal over en gebruik Stilton.
Er zijn ook hamburgerpersen op de markt speciaal ontworpen om met vullingen te werken. Al kun je het prima met de hand doen.