Aubergine is zowel een plant als vrucht. Ze kent haar oorsprong in Myanmar en werd in de Middeleeuwen door de Arabieren geïntroduceerd in Spanje! Vanuit Spanje is de plant dan verder geïntroduceerd in de rest van Europa. Ze wordt nu ook vaak bij ons in de keuken gebruikt. In België kennen wij vooral de donkerpaarse aubergine, maar ze bestaat ook in andere kleuren! Door haar neutrale smaak is ze een veelzijdige groente. Je kan het grillen, in de oven roosteren, gevulde aubergines maken, in een ratatouille verwerken, maar dus ook perfect tussen een hamburger serveren. Haar neutrale smeuïge smaak past perfect bij onze kalfsburger en de pittige fourme d'Ambert*. Probeer het maar eens uit!
De burger gaat goed samen met onze verse zoet-pittige mayonaise.
Kalfsburger met aubergine
Ingrediënten
- 600 gram kalfsgehakt
- 250 gram aubergine in dunne plakken gesneden
- 200 gram fourme d'Ambert in plakken gesneden
- Een paar blaadjes koriander
- 4 walnoten fijngehakt
- olijfolie
- peper
- zout
- zoet-pittige mayonaise het recept vind je onderaan
Instructies
- Bestrijk de plakjes aubergine met olie en grill ze vervolgens op een hete grillpan tot ze donkere strepen krijgen.
- Draai om en doe het zelfde voor de andere kant. Je kan de aubergines ook roosteren in de oven.
- Verdeel het kalfsgehakt in vier en maak er hamburgers van door ze eerst in bollen te rollen en ze dan plat je drukken met de palm van je hand.
- Kalfsgehakt kan sneller uit elkaar vallen, als da het geval is kan je voor meer stevigheid een eierdooier en wat paneermeel toevoegen aan het gehakt.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet een braadpan op een hoog vuur. Smelt hierin een klontje boter. Bak de hamburgers aan beide zijden ongeveer vier minuten. Ze mogen nog wat rosé zijn aan de binnenkant, dan smaakt kalfsvlees het lekkerste.
- Kruid de hamburgers met peper en zout.
- Terwijl het vlees wordt verhit leg je de 4 opengesneden hamburgerbroodjes op een met bakpapier bedekte ovenschaal. Leg ze met de platte kant naar boven gericht en plaats ze in de voorverwarmde oven. Haal ze uit de oven als ze goudbruin beginnen zien.
- Leg de fourme d'Ambert in een aardewerk schaaltje op een laag vuur en laat het smelten. Heb je geen aardewerk schaaltje, dan kan je de plakjes kaas ook op de warme hamburgers leggen en de pan afdekken zodat de kaas op de burger begint te smelten
- Stel de burger samen: bestrijk de bovenste helft van de broodjes met de saus.
- Voorzie de onderste helft van de broodjes van de warme hamburger met kaas, aubergine, enkele korianderblaadjes en wat gehakte nootjes.
- Dek af en serveer warm.
(*)Fourme d’Ambert of blauwaderkaas is een klassieke Franse blauwschimmelkaas die zijn naam dankt aan het plekje Ambert in het Franse Auvergne. Naast zijn “blauwe aders” wordt de kaas ook gekenmerkt door zijn cilindrische vorm. Tijdens de rijping wordt de kaas geprikt waardoor lucht wordt toegevoerd om de groei van de blauwschimmel te stimuleren. Het heeft een rijke pikante smaak en is aangenaam romig. Je vindt de kaas terug in de meeste supermarkten.
Het recept voor de zoet-pittige mayonaise vind je hier!