De gekarameliseerde ui is het ideale ingrediënt van verschillende burgers. Zachtjes goudbruin gebakken en zoet gekarameliseerde uien zijn gemakkelijk te bereiden, maar houd er rekening mee dat het wat tijd vraagt om het gewenste resultaat te verkrijgen.
Deze gekarameliseerde uien gaan perfect samen met onze hamburger met blauwe kaas. Probeer dit zeker uit!
Gekarameliseerde ui
Porties: 4 personen
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 4 uien in ringen
- 2 el olijfolie
- zout
- water of witte wijn
Instructies
- Verwarm de pan tot een middelhoog vuur. Voeg de uien toe samen met een scheut olijfolie en een snuifje zout. De hitte van de pan en het zout zorgen ervoor dat het vocht uit de uien verdwijnt.
- Fruit de uien. Ze mogen nog niet bruin worden dus zorg ervoor dat het vuur niet te warm staat. Schep regelmatig om tot ze glazig beginnen te worden.
- Bak de uien nog een paar minuten verder. Ze worden steeds glaziger en mogen nog niet bruin worden. Blijf roeren.
- Na nog een paar minuten bakken krijgen ze wat kleur aan de randjes. De uien beginnen te karameliseren en krijgen een zoete smaak. Ze gaan nu van goudbruin naar iets donkerder bruin.
- Ga verder met roeren en bakken tot de uien volledig gekarameliseerd zijn. Ze zien nu volledig bruin, niet enkel aan de randen. Dit proces duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van hoe donker je de uien wil hebben.
- Als de uien bruin genoeg zijn voeg je als laatste een scheut water of wijn eroverheen. Schep de uien om zodat ze volledig vermengd zijn met het vocht. Nu zijn ze klaar!
Probeer de gekarameliseerde uien ook zeker als extra topping op onze klassieke hamburger.