Als visliefhebber staat deze tonijnburger met verse tartaarsaus op jouw lijf geschreven. Tonijn is een oceaanvis uit de familie van de makrelen en komt vaak voor in tropische en gematigde oceanen. Er bestaan verschillende soorten tonijn. Wij kennen het vooral uit blik, maar ook vers wordt de tonijn gegeten. Verse tonijn is het lekkerste rauw of kort gebakken. Deze tonijnburger maken we met verse blokjes van tonijn omgeven door een lekkere tartaarsaus. Geniet van deze speciale visburger!
Ben je eerder een vleesliefhebber? Probeer dan zeker onze gehaktburger uit!
Tonijnburger met verse tartaarsaus
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
- 800 gram tonijn kies voor kwaliteitsvolle verse tonijn
- Enkele blaadjes mesclun (*)
- 4 hamburgerbroodjes opengesneden
Voor de tartaarsaus
- 2 eieren hardgekookt
- 1 sjalot fijngesneden
- 1 el bieslook fijngesneden
- 2 mini augurken in kleine blokjes gesneden
- 1 el kappertjes optioneel
- 1 el peterselie optioneel
- ½ el dragon optioneel
- 100 gram mayonaise
- peper
- zout
Instructies
- Maak de saus: plet de hardgekookte eieren tot ze kruimelen. Voeg alle andere ingrediënten van de saus toe aan de mayonaise samen met de verkruimelde eieren.
- Kruid rijkelijk met peper en zout en roer goed onder elkaar tot je tartaarsaus bekomt. Proef en kruid eventueel verder naar smaak.
- Hak de tonijn fijn in kleine stukjes met een scherp snijmes. Kruid de tonijn met peper en zout.
- Roer de tartaarsaus door de tonijnstukjes.
- Maak - in de mate van het mogelijke - vier ballen van de tonijn en vorm ze tot hamburgers. Kruid ze met peper en zout.
- Wikkel de tonijnburgers in een plastiekfolie en zet ze in de koelkast voor 2 uur.
- Voordat je de tonijnburgers uit de koelkast haalt verwarm je de oven voor op 180 graden.
- Leg de hamburgerbroodjes in de oven met de platte kant naar boven gericht tot ze goudbruin zien.
- Haal de tonijnburgers ondertussen uit de koelkast. Indien gewenst kan je ze even heel kort aanbakken langs beide kanten.
- Samenstellen: leg de tonijnburgers op de onderste helft van de broodjes en voeg enkele blaadjes mesclun toe.
- Dek de broodjes af met de bovenste helft van de broodjes en serveer meteen.
(*) Mesclun is een salade uit de Franse keuken. Het mengsel bestaat uit verschillende jonge bladgroenten, waaronder verse slablaadjes, kruiden, koolsoorten, bloemblaadjes, en soms zelfs bloemen. Mesclun zonder kruiden, met dus een minder pittige smaak, noemt men "babyleaf".
Extra weetje: Bij het telen van mesclun zaait men de plantjes dichter opeen dan gebruikelijk. Hierdoor ontstaat een opwaartse groeiwijze waardoor de bladeren smaller zijn.
Tonijn, een bedreigde vissoort?
Tonijn wordt in het algemeen vaak als bedreigde vissoort beschouwd. De blauwvintonijn is de meest bedreigde en duurste tonijnsoort en wordt dan ook sterk afgeraden. De prijs per kilogram kan zelfs oplopen tot enkele duizenden euro’s. Door de exclusiviteit en schaarste is de blauwvintonijn zo duur en is ze niet te vinden in de supermarkten of bij de visspecialist.
Toch zijn er ook soorten die nog in overvloed aanwezig zijn en voorlopig niet bedreigd zijn, zoals de echte bonito, ook wel gestreepte tonijn of skipjack tonijn genoemd. Check bij de aankoop van de verse tonijn op de verpakking en zoek naar een MSC label. Dat is een internationaal keurmerk dat garandeert dat de vis op een duurzame manier gevangen is. Meer info over de verschillende soorten tonijn vindt u in dit artikel.