Bloedworst, black pudding, boudin noir, blutwurst of butifarra negra. In verschillende landen is worst gemaakt met bloed, vet, spek en diverse kruiden gekend. Naast deze basisingrediënten heeft ieder land of regio zijn eigen unieke ingrediënten, recept en zelfs vorm.
Zo worden in Nederland bijvoorbeeld vaak uien toegevoegd en zijn er worsten te verkrijgen met een diameter van wel 10 cm. In België heeft de bloedworst eerder de vorm van een gewone braadworst en mag de bloedworst ook rauw gegeten worden.
Een klassieker op onze tafels is bloedworst met gebakken appels of appelmoes. Ook deze "bloedworstburger" maken we met gebakken appels en ui. Zo geven we een zoete tint aan onze bloedworstburger en zorgt het voor de perfect combinatie met de krokant en zoute bacon. Probeer het zeker eens uit!
Bloedworstburger met bacon
Ingrediënten
- 600 gram bloedworst liefst boudin noir
- 1 appel geschild en in blokjes
- 1 ui geschild en in fijne blokjes
- 1 el zonnebloemolie
- 8 plakjes bacon
- mosterd
- peper
- zout
- 4 hamburgerbroodjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Haal het vlees uit de worst.
- Bak de blokjes appel en ui in een pan met olie tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
- Meng de gebakken appel en ui met het worstvlees. Maak er bollen van en druk ze dan plat in de vorm van een hamburger.
- Bak de bloedworsthamburgers in een pan op een hoog vuur voor ongeveer 5 minuten aan elke kant.
- Bak de plakjes bacon ondertussen in een andere pan zonder extra vetstof te gebruiken (*).
- Terwijl je het vlees en de bacon verhit leg je de hamburgerbroodjes in de ondertussen voorverwarmde oven met de platte kant naar boven gericht.
- Haal de broodjes eruit op het moment dat ze goudbruin zien.
- Stel de broodjes samen: smeer een laagje mosterd op de onderste helft van de warme broodjes.
- Beleg dan met de hete bloedworstburger en 2 plakjes bacon.
- Dek de burgers af en serveer warm.
(*) Je kan de burger extra bite geven door de bacon iets langer door te bakken tot ze krokant zijn.