In Japan gebruiken ze vaak paksoi, gember en sojasaus in hun keuken. En dat zijn exact de ingrediënten die we ook bij deze burger zullen toepassen, vandaar de “Japanse stijl”. Het hoeft niet altijd sushi of noedels te zijn. Combineer de typisch Japanse ingrediënten met een lekkere hamburger en je krijgt het beste van beide werelden.
Ja kan deze hamburger ook nog aanvullen met verse mayonaise en de zoet-pittige variant.
Pittige hamburger in Japanse stijl
Ingrediënten
- 1 bos koriander waarvan de helft fijngehakt
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 250 gram varkensgehakt
- 250 gram rundergehakt
- 2 el rode chilisaus
- Een stukje gember fijngeraspt tot ongeveer 2 theelepels
- 2 tl sojasaus
- 2 kleine stronkjes paksoi
- 2 tl olie
- 4 hamburgerbroodjes opengesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe beide soorten gehakt in een kom en voeg alle ingrediënten toe, op de paksoi olie na. De chilisaus en gember geven de burger een pittige Japanse tint. Je kan spelen met de smaak door extra chilisaus, gember of sojasaus toe te voegen. Doe dit naar eigen voorkeur.
- Kneed het gemengd gehakt en zorg ervoor dat alle ingrediënten goed onder elkaar zijn gemengd.
- Verdeel het gehakt in ballen van 125 gram en duw ze plat tot hamburgers.
- Zet een braadpan op een hoog vuur. Smelt hierin een klontje boter. Bak de hamburgers aan beide zijden tot ze voldoende doorbakken zijn. Bestrooi ze met peper en zout.
- Zet opzij en dek af om ze warm te houden.
- Verwijder het uiteinde van de paksoi en snijd de rest in grove stukken. Bak de paksoi in een pan met wat olie tot ze slinkt. Roer regelmatig om.
- Leg de 4 opengesneden hamburgerbroodjes op een met bakpapier bedekte ovenschaal. Leg ze met de platte kant naar boven gericht en plaats ze in de voorverwarmde oven. Haal ze eruit wanneer ze goudbruin beginnen zien.
- Stel vervolgens de burger samen. Leg de burgers op de onderste helft van de broodjes en doe er de gebakken paksoi op. Werk af met enkele blaadjes koriander en dek af met de bovenste helft van de broodjes. Serveer warm. Oishī!
TIPS:
Vind je de burger te droog? Smeer de broodjes dan eerst in met een laagje saus. Je kan verschillende sauzen vinden bij de sausrecepten. Gewone mayonaise of de zoet-pittige variant zouden hier goed bij passen. Ook Japanse teriyakisaus is hier lekker bij. Het is een saus op basis van sojasaus die in de Japanse keuken vaak wordt gebruikt om vis of vlees te glaceren. Zo maak je het heel eenvoudig zelf:
Ingrediënten:
240 ml water
60 ml sojasaus
5 tl bruine suiker
1 el honing, of meer naar smaak
½ tl gemberpoeder
¼ tl lookpoeder
2 el maizena
60 ml koud water
Doe 240 ml water, de sojasaus, de bruine suiker, honing, gember- en lookpoeder in een steelpan op een gematigd vuur en kook voor ongeveer 1 minuut.
Mix de maizena met het 60 ml koud water tot het een geheel vormt. Voeg dit toe aan de steelpan en laat de saus indikken, dit duurt ongeveer 5-7 minuten.