Deze vegetarische hamburger is een mooie variant op de traditionele hamburger. Niet alleen voor veggies, want ook vleeseters zullen verrast zijn! Bovendien is het nooit slecht om eens voor vegetarisch te kiezen. De burger zelf wordt gemaakt met quinoa, zwarte bonen en andere smaakmakers. De Franse kaas Saint-Nectaire(*) die we smelten in de pan en de gegrilde groenten gemarineerd in olijfolie brengen nog meer smaak aan deze burger. De mascarponesaus maakt het geheel af en zorgt voor een maaltijd waarbij je je vingers van zal aflikken. Het bewijs dat ook een vegetarische hamburger lekker kan zijn vind je hier!
Op zoek naar andere vegetarische hamburgers? Probeer dan zeker ook onze vegan tofu burger en rode bietenburger met ricotta.
Vegetarische hamburger
Ingrediënten
De quinoaburger
- 400 gram zwarte bonen afgespoeld en uitgelekt
- 35 gram quinoa
- 30 gram paprika's heel fijn gesneden
- 15 gram uien rode, heel fijn gesneden
- 4 tenen look fijngehakt
- 45 gram paneermeel
- 1 ei
- ½ tl komijnpoeder of naar smaak
- 1 mespunt zout of naar smaak
- 4 ml tabasco
Gegrilde groenten
- 1 paprika een gele, in reepjes gesneden
- 1 courgette in plakjes gesneden
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 1 citroen uitgeperst
- 100 ml olijfolie
- peper
- zout
De mascarponesaus
- 100 gram mascarpone
- 1 tl mosterd
- 1 mespunt paprikapoeder
- 6 stengels bieslook fijngehakt
De kaas
- 200 gram Saint-Nectaire
De broodjes
- 4 hamburgerbroodjes opengesneden
Instructies
- Ter bereiding van de quinoaburger: Kook de quinoa in 100 ml water voor 15 minuten of tot je een wit randje langs de granen ziet.
- Plet de bonen en voeg de andere ingrediënten van de burger toe en meng.
- Voeg dit geheel toe aan de gekookte quinoa en meng alles goed onder elkaar.
- Maak burgers van het quinoamengsel en bak ze op een gematigd vuur voor 4 minuten langs elke kant.
- De gegrilde groenten: meng het citroensap met de olijfolie en voeg de look toe. Leg de courgette en paprika in de marinade gedurende een 5-tal minuten.
- Haal de groenten uit de marinade en grill ze op een zacht vuur in een pan.
- Kruid de gegrilde groenten met peper en zout.
- Meng, ter bereiding van de mascarponesaus, de mascarpone, mosterd, paprikapoeder en bieslook door elkaar.
- Laat de Saint-nectaire kaas smelten in een anti-aanbakpan op een laag vuur.
- Leg de 4 opengesneden hamburgerbroodjes op een met bakpapier bedekte ovenschaal. Leg ze met de platte kant naar boven gericht en plaats ze in de voorverwarmde oven. Haal ze uit de oven als ze goudbruin zien
- Stel de hamburger samen: smeer mascarponesaus op de onderste helft van de broodjes, leg daarop de quinoaburger en voeg de gegrilde groenten en gesmolten kaas toe. Dek af met de bovenste helft van de broodjes en serveer warm.
Nutrition
(*) Op deze hamburger maken we gebruik van een Franse kaas: de Saint-Nectaire. Een kaassoort die de oorsprong van zijn naam behouden heeft. Saint-Nectaire is een dorp uit de regio Auvergne-Rhône-Alpes in Zuidwest Frankrijk. Het is een halfzachte kaas met een korst die grauwwit tot bijna oranje kleurt. De smaak is aards en nootachtig.