Van deze vegetarische rode bietenburger mag je wel zeggen dat het een gezonde hamburger is. Bovendien is een rode bietenburger eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Deze smaakvolle burger past perfect met ricotta en jonge scheutjes. Zeker het uitproberen waard!
Probeer als veganist of vegetariër ook zeker ons tofu burger met Aziatisch toets uit.
Rode bietenburger met scheutjes en ricotta
Ingrediënten
- 2 rode bieten gekookt
- 1 ui een rode, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 120 gram havermout
- 1 el olijfolie
- 1 ei
- 40 tal sprieten bieslook gesnipperd
- 100 gram feta verbrokkeld
- 1 snufje cayennepeper of naar smaak
- 1 snufje grof zeezout kan ook gewoon zout indien je geen grof zeezout liggen hebt
- 1 snufje komijnpoeder of naar smaak
- 200 gram ricotta
- 2 handjes scheuten Bijvoorbeeld radijsscheuten. Kan ook met preischeuten, erwtenscheuten of een andere soort
- 5 hamburgerbroodjes opengesneden
Instructies
Voor de rodebietenburger
- Doe de havermout in een keukenmachine en maal ze fijn. Als je havermeel gebruikt, kan je deze stap overslaan. Doe de gemalen havermout of het havermeel in een aparte kom.
- Snijd de rode bieten in grove stukken en doe ze in de keukenmachine tot je een fijngemalen pasta bekomt.
- Doe vervolgende de rodebietenpasta bij je havermeel en meng door elkaar. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en meng opnieuw door elkaar.
- Voeg het ei toe en de rest van de ingrediënten (bieslook, feta, cayennepeper, zout en komijn) en roer het geheel nog eens goed door elkaar.
- Kneed het mengsel van rode biet met je handen tot er een kleverig deeg ontstaat. Is het mengsel te nat, voeg dan wat extra gemalen havermout toe. Is het te droog, voeg dan een extra ei of wat meer lijnzaadmengsel toe.
- Maak 5 ballen en duw ze plat tot je een burger bekomt. Leg de burgers op een bord en steek ze in de koelkast voor minimum 30 minuten. Door de burger te koelen voorkom je dat ze uit elkaar vallen tijdens het bakken. Heb je meer tijd, dan kan je ze tot een uurtje in de koelkast laten.
- Eens gekoeld, bak de burgers in een pan met wat olijfolie op middelhoge stand. Doe dit tot ze goudbruin zijn aan elke kant.
Voor het broodje
- Beleg de broodjes met een blaadje sla en de burger. Smeer vervolgens de ricotta op de burger en werk af met radijsscheuten.
Vegan versie
Voor de vegan versie van deze burger vervang je de opgeklopte kaas door bijvoorbeeld kokosyoghurt en vervang je het ei door lijnzaad mengsel. Dit mengsel maak je door 1 el gebroken lijnzaad met 2 el water te mengen. Zet het even apart, terwijl je de rest van je burger voorbereidt.
In plaats van ricotta kan je ook voor vers opgeklopte kaas kiezen. Die kan je gewoon in de supermarkt vinden. Kies voor een kruidige versie voor extra smaak. Cottage cheese past ook perfect, deze kaas heeft een neutrale smaak en zorgt ook voor smeuïgheid bij de burger.
Radijsscheuten kan je ook vervangen door bijvoorbeeld preischeuten of een ander soort scheuten. Waterkers kan ook en geeft extra pit.