Worcestersaus of is een pikante saus die vooral lekker is bij zowel een gegrilde rundsteak als een perfect gebakken rundshamburger.
De saus kent echter veel meer toepassingen, zo wordt hij vaak gekozen als ingrediënt ter verrijking van anders sauzen, in het bijzonder van gerechten met tomaat. Je kan de saus regelmatig terugvinden in recepten voor bolognesesaus, tomatensoep of als onderdeel van de klassieke Bloody Mary cocktail. Worcestersaus is onder de vleesliefhebbers ook gekend als onderdeel van de marinade voor varkensvlees of filet américain.
Worcestersaus is verkrijgbaar in de supermarkt. Er bestaan diverse merknamen en soorten, maar het is natuurlijk veel leuker om je eigen saus te maken! Garneer je verse hamburgers of verrijk andere sausen met deze lekkernij!
Worcestersaus
Ingrediënten
- 1 limoen in dunne schijfjes
- 1 citroen in dunne schijfjes
- 2 kopjes water
- 1 sinaasappel sap (zonder pulp)
- 1 kopje donker bier
- 3 kopjes witte azijn
- 1 kopje melasse Melasse van ruwe rietsuiker kan je vinden in de biowinkel. Maar honing, ahornsiroop of Luikse stroop zijn ook prima vervangers
- 0,5 kopje maisstroop Niet te verwarren met het ongezonde high fructose corn syrup. Karo is een prima merk, en online makkelijk te vinden.
- 2 eetlepels peper vers gemalen zwarte peper
- 2 staafjes kruidnagel
- 0,25 kopje tomatenpuree
- 0,25 kopje ansjovis fijn gehakt, uit blik
- 2 jalapenos verwijder de zaadjes, fijn gehakt
- 2 eetlepels gember fijn gesneden
- 4 teentjes knoflook geplet of geperst
- 0,5 kopjes tamarinde pasta Te vinden in grotere supermarkten of online. Essentieel voor de typische smaak van worcestersaus.
- 2 zoete uien grote uien, grof gesneden
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
Instructies
- Stoof de fijn gesneden zoete ui in een grote pan in olijfolie tot deze zacht is.
- Voeg de geplette look, gember, tamarinde pasta en versneden jalapenos bij de uien in de pan en laat nog 5 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed. Laat het mengsel even koken.
- Laat gedurende 3 uur sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe.
- Als de saus de gewenste dikte heeft bereikt, mag deze gezeefd worden.
- De saus bewaar je in een glazen bokaal in de koelkast.