Altijd al eens een kippenburger willen maken? Hier combineren we de burger met pindasaus. Pindasaus is oorspronkelijk afkomstig uit de Indische keuken, waar de saus wordt gemaakt van echte pinda's. In dit recept maken we gebruik van pindakaas, een smeersel dat in Nederland vaak wordt gebruikt, met als resultaat een pindasaus die zeker niet minder lekker is.
Pindasaus wordt vaak gemaakt bij Indiase kipspiesjes, gadogado of nasi goreng. Wist je dat je ook kan fonduen met pindasaus? Zeker eens proberen! Maar ook op een zelfgemaakte kippenburger kan je pindasaus perfect gebruiken. Probeer deze variant zeker eens uit en gebruik daarna het recept van de saus ook voor andere gerechten!
Heb je interesse in een vegetarische burger? Probeer dan eens onze zoete aardappelburger uit!
Kippenburger met pindasaus
Ingrediënten
- 1 el bruine suiker
- 1 el sojasaus
- 1 el thaise vissaus
- 1 el citroengras fijngesneden
- 2 tl curriepoeder
- 1 teen knoflook fijngesneden
- ½ tl cayennepeper
- 500 gram kippengehakt
- arachideolie
- 4 hamburgerbroodjes opengesneden
- 1 grote ui een witte, of twee kleine
pindasaus
- 5 el pindakaas eventueel met stukjes
- 5 el kokosmelk
- 2 el water warm
- 1 el thaise vissaus
- 1 el bruine suiker
- 1 el sojasaus
- 1 citroen sap, ongeveer 2 theelepels
- 1 knoflook fijngesneden
- ¼ tl cayennepeper
Instructies
- Doe het kippengehakt in een kom en voeg de bruine suiker, sojasaus, vissaus, citroengras, curriepoeder, cayennepeper en knoflookpoeder toe.
- Kneed het geheel zodat de smaken in het kippengehakt worden verwerkt.
- Vorm hamburgers van het gehakt door er vier bollen van te maken en ze dan zachtjes plat te drukken met de palm van je hand.
- Bestrijk de hamburgers met een beetje olie. Bak de burgers in een pan op een matig vuur tot ze langs beide kanten lichtbruin beginnen zien en doorbakken zijn.
- Voor de pindasaus doe je alle ingrediënten in een keukenrobot en mix je ze tot een gladde massa. Voeg eventueel nog wat warm water toe om het meer lopend te maken. Je kan de ingrediënten ook handmatig onder elkaar mengen in een kom.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de opengesneden hamburgerbroodjes erin met de platte kant naar boven. Haal ze uit de oven eens ze goudbruin beginnen zien.
- Stel de burger samen nu alles nog warm is: bestrijk beide helften van de broodjes met een laagje pindasaus. Voeg de gekruide kippenburger toe, enkele ringen ui en klap de burger dicht met de bovenste helft van het broodje.
- Dit is een basis gerecht maar je kan er mee spelen door extra groenten en/of kruiden toe te voegen. Met Koriander kan je de burger een Aziatische toets te geven.
- Geniet ervan!