Deze vegetarische falafel burger is een mooie variant op de traditionele hamburger. Niet enkel voor veggies, want ook vleeseters zullen verrast zijn! Bovendien is het gezond en goed voor het milieu om eens niet voor vlees te kiezen.
Op zoek naar andere vegetarische alternatieven? Bekijk dan zeker ook onze hamburger met haloumi en gegrilde groenten!
Vegetarische falafel burger
Porties: 4 personen
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 300 gram kikkererwten voorgeweld
- 1 ui één halve ui fijn snipperen en de andere helft in ringen snijden
- 1 teen look
- 1 eetlepel verse peterselie
- 1 tl curry poeder
- 1 tl cayennepeper
- 100 ml water
- 90 gram bloem
- 1 tomaat
- 4 plakjes cheddarkaas
- 4 hamburgerbroodjes
- bladspinazie
- 120 gram champignons
- een halve theelepel olijfolie
- zout
Instructies
- Maak de falafel burger: Doe de kikkererwten in een blender en voeg de fijngesneden ui, look, olijfolie, peterselie en kruiden toe. Voeg vervolgens ook de bloem toe en een snufje zout.
- Blend alles samen tot één mooi geheel zonder stukken.
- Verdeel de massa in 4, rol ze tot bollen en duw vervolgens plat tot hamburgers.
- Verhit een pan met een scheut olie. Bak de burgers voor ongeveer drie minuten aan elke kant of tot ze lichtbruin zien.
- Leg een plakje cheddarkaas op elke burger en laat het smelten.
- Haal de burgers van het vuur en dek ze af zodat ze warm blijven.
- Bak de champignons in een pan met boter of olie tot ze bruin zien.
- Leg de 4 opengesneden hamburgerbroodjes op een met bakpapier bedekte ovenschaal. Leg ze met de platte kant naar boven gericht en plaats ze in de op 200 graden voorverwarmde oven. Haal ze eruit als ze goudbruin beginnen zien.
- Beleg de hamburgers: voorzie de onderste helft van de broodjes van een laagje saus, 2 schijfjes tomaat en enkele ringen ui. Voeg enkele blaadjes jonge bladspinazie toe en beleg vervolgens met de falafel burger met gesmolten kaas. Voeg ten slotte nog de champignons toe en dek je burger af. Serveer warm!