De zoete aardappelburger met radijs is de perfecte burger voor de vegetariërs onder ons. De zoete aardappel is, ondanks de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel. Het behoort tot de familie van de wortelen en is daardoor een gezonde variant van de aardappel. De zoete smaak in combinatie met de radijzen en yoghurtsaus zorgt voor een verrassend frisse hamburger op je bord.
Probeer ook zeker onze rode bietenburger uit!
Zoete aardappelburger met radijs
Ingrediënten
Voor de zoete aardappelburger
- 2 middelgrote zoete aardappelen
- ½ blik witte bonen uitgelekt en afgespoeld
- 2 eieren
- 4 el havermout blenden tot havermeel
- 1 handjevol bladpeterselie gehakt
- 2 tenen lookpoeder geperst
- Goede snuf cayennepeper
- peper
- zout
Andere ingrediënten
- 1 bos radijzen afgespoeld en geraspt
- ½ zak bladspinazie afgespoeld en uitgelekt
- 1 zakje scheuten Erwtenscheuten of andere scheuten
- 8 el Griekse yoghurt
- 4 hamburgerbroodjes opengesneden
Instructies
Maak de yoghurt'saus'
- Doe de yoghurt in een schaaltje en meng met wat olijfolie tot het wat lopender wordt. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de zoete aardappelburger
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in grove stukken. Verspreid ze vervolgens op een baklaat met bakpapier. Besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Laat ze 15 minuten in de oven roosteren. Zet de oven nog niet uit, we zullen zo meteen de broodjes hierin opwarmen.
- Doe de geroosterde stukken in een blender en meng met de witte bonen, de eieren, het havermeel, de peterselie, look en cayennepeper. Breng op smaak met peper en zout. Is de mix nog te vloeibaar, voeg dan extra havermeel toe.
- Vorm er 4 burgers van en bak ze in wat olijfolie aan beide kanten. Laat ondertussen de hamburgerbroodjes 5 min in de oven opwarmen.
Beleg de hamburgers
- Smeer wat yoghurtsaus op de onderste helften van de broodjes. Beleg vervolgens met enkele blaadjes spinazie, geraspte radijs, de zoete aardappelburger en erwtenscheuten. Doe nog wat yoghurtsaus op de erwtenscheuten en dek af met de bovenste helft van de broodjes. Serveer meteen en geniet van je vegetarische burger.
Tip radijzen raspen
Verwijder het wortelstukje, maar nog niet het loof (het groene gedeelte). Deze gebruik je als houvast om de radijs te raspen. Zo vermijd je dat je je vinger snijdt. Houd het loof vast van de radijs en begin voorzichtig te raspen aan de andere kant tot je aan het loof bent gekomen. Gooi dan het loof weg of gebruik het voor een ander recept. Doe hetzelfde voor de andere radijzen.
Erwtenscheuten
Erwtenscheuten zijn de eerste, malse, groene scheuten die opkomen als je erwtjes laat ontkiemen. Ze smaken naar rauwe erwt en zijn mals en geschikt als garnering, smaakmaker of salade.
Als je erwtenscheuten niet in de winkel vindt, kan je ook andere scheuten kiezen. De bedoeling is om op een frisse manier extra smaak aan je hamburger toe te voegen.