In Nederland eet men doorgaans frietsaus bij een bakje patat. Het zijn uiteraard de Belgen die met veel liefde een behoorlijke kwak mayonaise bij hun frieten serveren. En de lekkerste mayonaise is uiteraard verse mayonaise, daar kan geen fabrieksproduct tegen op!
Vincent en Jules slaan in Pulp Fiction de bal dus helemaal mis:
Vincent: I dunno, I didn't go into Burger King. But, you know what they put on French fries in Holland instead of ketchup?
Jules: What?
Vincent: Mayonnaise.
Ben je eerder fan van ketchup? Probeer dan dit recept voor een lekkere zelfgemaakt ketchup uit!
Zo maak je zelf verse mayonaise
Ingrediënten
- 6 deciliter arachideolie
- 1,5 eetlepels mosterd Extra mosterd van Ferdinand Tierenteyn is hier zeer geschikt voor!
- 1,5 eetlepels water Zorg voor lauwe temperatuur.
- 1,5 eetlepels witte azijn
- 6 eieren
Instructies
- Klop de eierdooiers los in een propere kom of maatbeker
- Voeg het azijn, het water en de mosterd bij de dooiers
- Klop alles los met een garde
- Voeg de olie beetje bij beetje in een fijn straaltje toe. Giet zodat de olie vlakbij je garde in het mengsel komt. Deze stap is niet moeilijk, neem er je tijd voor en dan zal het altijd lukken. De mayonaise zou vrij snel moeten beginnen binden.
- Kruid met peper en zout. Voeg voor de liefhebber eventueel ook wat vers geperst citroensap toe.
Mayonaise die nooit mislukt? Gebruik een elektrische garde op de hoogste stand en zorg er voor dat je de olie langzaam en in een fijne straal toevoegt. Lukt het nog niet? Voeg dan een ijsblokje toe voor je de olie gaat toevoegen. Laat dan wel het lauwe water weg en let op dat je geen al te vloeibare mayonaise krijgt.
Mayonaise is verrassend lekker met wat meer vers gemalen zwarte peper dan gebruikelijk.
De mosterd van Ferdinand Tierenteyn is zeer geschikt voor het bereiden van deze mayonaise!
Ga je de zelfgemaakte mayonaise gebruiken als basis voor een andere bereiding of een salade? Wees dan wat zuiniger op de kruiden, en breng het gerecht waarin je de mayonaise verwerkt later op smaak.