Deze avocado burger volgt volledig de trend om gezonder te eten. Sommigen wijken niet graag af van een klassieke hamburger die bestaat uit brood en vlees. Wie wat avontuurlijker aangelegd is, staat misschien open voor een nieuwe variant zoals deze. Voor avocado-liefhebbers is het in elk geval een must.
Je kunt het serveren als origineel voorgerechtje, en bovendien kun je hem ook vegetarisch of vegan maken. Onderaan kun je lezen hoe je dat doet. Zwaar op de maag zal hij alleszins niet liggen, deze avocado burger is een geschenk voor het lichaam. Bovendien is hij zo klaar, binnen enkele ogenblikken tover je hem op je bord.
Zet je je tanden liever in een traditionele burger? Dan is dit zeker een aanrader!
Avocado burger met zalm en groene groenten
Ingrediënten
- 4 avocado's
- 4 lapjes zalm gerookte
- 1 ui een rode, in ringen gesneden
- ½ komkommer in plakken geschild met een dunschiller
- 1 handjevol spinazie
- enkele blaadjes koriander
- sesamzaadjes als afwerking
Instructies
- Snijd de avocado in twee. Klief een scherp mens in één ruk in de pit van de avocado. Verwijder de pit met behulp van een draaibeweging. De pit zou zou vast moeten blijven zitten aan je mes.
- Haal voorzichtig de halve avocado uit zijn schil. Gebruik hiervoor een lepel. Omdat de avocado de burgers vormen is het belangrijk dat je dit voorzichtig doet om een mooi resultaat te krijgen. Doe dit voor alle helften.
- Nu heb je 8 halve avocado's. Besprenkel ze allemaal met citroensap. Dit doen we niet enkel voor de smaak, maar ook voor de kleur. De avocado's zullen minder snel gaan bruinen.
- Nu moeten we enkel nog de rest van de ingrediënten toevoegen. Beleg de onderste helften met wat spinazie, rode ui ringen, een plakje zalm, een tweetal schillen komkommer en nog wat spinazie. Voeg enkele blaadjes koriander toe.
- Kruid met peper en zout (de zalm heeft ook al een zoute smaak, dus overdrijf hier niet in). Bedek met de bovenste helft en besprenkel deze met de sesamzaadjes om het 'hamburgereffect' te krijgen.
- Serveer meteen en geniet van deze gezonde hamburger.
TIPS
Kies voor Avocado's die rijp genoeg zijn, zodat je hen gemakkelijk uit de schil kan halen. Let er wel op dat je niet overrijpe avocado's gebruikt, want dat zorgt voor een papperige structuur. Idealiter kun je er een beetje in knijpen met je vingers.
Het is belangrijk om dit gerechtje net voor het serveren klaar te maken om te vermijden dat de avocado's bruin gaan kleuren. We doen er wel wat citroensap op, maar dit is niet voldoende om de frisse groene kleur van de avocado volledig te vrijwaren. Als je goed voorbereid bent (komkommer geschild, koriander blaadjes geplukt, en andere ingrediënten staan klaar), gaat de bereiding snel.
Ben je toch een vleeseter, verwijder dan de zalm en eet deze 'groentebal' samen met een stuk vlees naar keuze.
Je kunt er ook wat rijst bij eten voor een volwaardige maaltijd.
Vegetarisch of vegan? Haal de zalm eruit en voeg wat feta (vegetarisch) of tofu (vegan + vegetarisch) toe.