Wist je dat de pulled pork burger met koolsla een specialiteit is in Amerika? In de Zuidelijke staten, Tennessee en North Carolina, maken ze hun hamburgers al jaren op deze manier klaar. Het neemt best veel tijd in beslag (denk: 7-8 uur). Het vlees moet namelijk lang braden om zo de juiste, zachte consistentie te verkrijgen. Je kan dit vergelijken met onze Vlaamse stoverij. Dit is geen klassieke hamburger uit de McDonalds, maar een met meer aandacht en geduld bereide ‘pulled pork burger with coleslaw’. Zo maak je het:
In dit gerecht gebruiken we alleen rode kook. Als variant op de rode kool kan je ook gemengde koolsla gebruiken. Hier vind je het recept. Gezien de lange bereidingstijd kan je aanvullend ook altijd zelfgemaakte hamburgerbroodjes maken en zelfgemaakte frietjes.
Hamburger met pulled pork en rode kool
Ingrediënten
De pulled pork
- 1 kilo procureur Dit is het uitgebeende hals-of schouderstuk van een varkensrib
- 150 ml kippenbouillon
- 75 ml witte wijnazijn
- 2 tl paprikapoeder
- 2 uien in grove stukken gesneden
- 4 tenen knoflook grof gehakt
- 200 ml barbecuesaus Uit een flesje of zelfgemaakt, zie recept
- 4 el bruine suiker
- 1 el mosterd
- 2 el tijm gedroogde
- 1 el olijfolie
- 1 tl cayennepeper
- 2 tl zout
Toppings
- ¼ rode kool in dunne reepjes gesneden
- sla Gemengd, jonge, krulsla, wat je verkiest of wat je liggen hebt.
Instructies
Het vlees
- Laat het vlees een uurtje uit de koelkast op kamertemperatuur komen. Verwarm je oven voor op 100 graden en maak ondertussen de kruidenmix. Doe alle ingrediënten, behalve de barbecuesaus in een kom en meng ze door elkaar. Wrijf het vlees in met de kruidenmix zodra die op kamertemperatuur is gekomen.
- Neem een stevige pan met deksel die in de oven mag. Het beste is een gietijzeren pan. Doe er wat olijfolie in en leg het ingesmeerde vlees in de pan. Giet er de barbecuesaus over en dek af. Zet het vlees in de oven en laat het 5 tot 6 uur garen.
- Neem om de 2 uur een kijkje en voeg eventueel een scheut water toe indien er veel vocht verdampt is.
In tussentijd
- Voor deze hamburger gebruikten we enkel rode kool, maar aarzel niet om het uit te proberen met een gemengde koolsalade, dat is trouwens de echte traditionele manier. Neem het recept van de koolsla erbij en probeer het uit.
Als het vlees gaar is
- Na 6 uur zou het vlees zacht genoeg moeten zijn en zou je het gemakkelijk met 2 vorken uit elkaar moeten kunnen trekken. Lukt dit nog niet zo goed, laat het vlees dan nog even verder garen tot het zacht genoeg is.
- Gaar genoeg? Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en meng het met het overgebleven vocht.
Beleg de broodjes
- Verdeel het vlees vervolgens over de hamburgerbroodjes, voeg de rode kool of de koolsla toe en werk af met nog wat barbecuesaus. Je geduld wordt beloond, tijd om te proeven!