Niets beter dan verse frieten, toch?
Wist je dat echte Belgische frieten gemaakt worden van bintjes en 11 mm breed zijn? Het bintje is een erg stevige aardappelsoort en daardoor erg geschikt voor het maken van frieten. Snij de friet breed genoeg. Zo proef je effectief nog de smaak van de aardappel na het bakken.
Hou het gezond en respecteer temperaturen. Ververs je vet tijdig.
Bij vers gemaakte frietjes eet je uiteraard geen mayonaise uit een potje. Je maakt er uiteraard zelf verse mayonaise bij!
Verse frieten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 800 gram aardappelen bij voorkeur Bintjes
- zout
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze met de hand in gelijkvormige frieten. De Belgische friet heeft een breedte van ongeveer 1 tot 1,5 cm. Spoel ze daarna af en dep ze droog.
- Zelfgemaakte frieten bak je in twee keren. Bak een eerste keer in 150 graden maar laat ze nog niet bruin kleuren! Haal ze eruit en laat uitlekken in een schaal met een vel keukenpapier. Wacht tot de frieten zijn afgekoeld voor je ze een tweede keer bakt.
- Verhit nu het frietvet tot 175 graden en bak je frieten een tweede keer. Zorg dat ze goudbruin en knapperig zijn.
- Doe de frieten opnieuw in een schaal met een vel keukenpapier en laat ze uitlekken.
- Strooi zout over de frieten.
TIP:
Iets origineler dan zout? Strooi eens vers gemalen zwarte peper over je frieten. Je kan ook andere kruiden naar smaak toevoegen.